El màster constitueix una oferta d'estudis original que proporciona formació científica i investigadora en el camp de la fruticultura, i respon als grans canvis que en l'actualitat s'estan donant en el camp de la Fruticultura, i que exigeixen una actualització contínua, en aspectes tals com a material vegetal, tècniques de cultiu i protecció dels cultius, entre d'altres.
L'objectiu fonamental del màster és la formació d'investigadors especialitzats en tècniques avançades en el camp de la fruticultura, transmetre i proporcionar coneixements científics i tècnics aplicats al camp de la fruticultura, així com introduir els estudiants en els fonaments bàsics de la recerca, i preparar-los per a la futura activitat professional.
Professió regulada: NO
Doctorats a què dóna accés:
La realització del Màster en Tècniques Avançades per a la Recerca i la Producció en Fruticultura capacitarà l'estudiant per a continuar la formació acadèmica en un programa de doctorat, o bé, formarà titulats que puguen exercir la seua activitat professional en els departaments de R+D d'empreses del sector agrari.
La fruticultura, que inclou la citricultura, té un pes molt important en el sector agrari nacional. Per tot açò, el màster proposat satisfà una necessitat dels egressats en les Escoles d'Enginyeria Agronòmica i altres titulacions afins, del teixit empresarial, de les administracions públiques competents en agricultura, dels centres de recerca públics i privats i de la societat.
Els grans canvis esdevinguts en el camp de la producció vegetal i específicament en la fruticultura, amb les noves tècniques de cultiu més eficients, les tècniques d'obtenció i selecció de nous patrons i varietats, noves tècniques per a la protecció dels cultius, les certificacions internacionals sobre producció de fruites, etc., desperta un gran interés en els titulats i professionals del sector. Hi ha una demanda de formació en aquest camp ja que no existeix en aquesta Universitat ni en les de l'entorn una titulació de postgrau que aborde de forma simultània aquests temes.
A més, el consumidor cada vegada demanda aliments més saludables i amb millors propietats nutritives i sensorials, que hagen sigut obtinguts mitjançant un procés transparent i certificat durant la producció, especialment en l'ús de productes agroquímics i altres tècniques que garantisquen la qualitat dels aliments produïts, la sostenibilitat del sistema productiu i la salut dels treballadors del camp.
Crèdits ECTS: 60
Bàsiques | Obligatòries | Optatives | Pràctiques Externes | Treball Fi Màster |
---|
0 | 42 | 0 | 0 | 18 |
Planificació
El màster consta de 60 ECTS distribuïts en: 7 Matèries Obligatòries (14 assignatures) (42 ECTS) i Treball Fi de Màster (18 ECTS). Totes s'impartiran de forma semipresencial, excepte la defensa del Treball Fi de Màster que serà presencial.
Matèries i assignatures:
-Formació Investigadora (9 ECTS): Disseny d'experiments i anàlisi estadística per a la recerca en fruticultura, Introducció a la recerca en fruticultura, Metodologies multicriteri per a la presa de decisions en noves plantacions i priorització de línies de recerca.
- Material Vegetal (9 ECTS): Recursos fitogenétics. Origen, Importància i conservació, Caracterització morfològica, bioquímica i genètica de recursos filogenètics, Línies i tendències de la recerca per a l'obtenció de noves varietats i patrons en fruticultura, citricultura i viticultura
-Tècniques de cultiu (9 ECTS): Programació del reg i resposta agronòmica i fisiològica d'arbres fruiters al reg deficitari, Influència d'estresses abiòtics en la nutrició dels fruiters. Mètodes de diagnòstic i recomanació, Els fitorreguladors i la seua aplicació en fruticultura: regulació del creixement vegetatiu i reproductiu i importància en l'alternança productiva i qualitat dels fruits.
-Sistemes de Producció (3 ECTS): La producció integrada i els sistemes de gestió de BPA
-Protecció dels cultius (9 ECTS): Control integrat dels fruiters, Diagnòstic i control de malalties causades per fongs i bacteris, Metodologia del diagnòstic i identificació de virus i fitoplasmes en fruiters
-Postrecol·lecció (3 ECTS): Recol·lecció i tècniques avançades per a conservar la qualitat de la fruita en post-recol·lecció
-Treball fi de Màster (18 ECTS)
Assignatures
Competències
Competències Generals
- Capacitat d'Anàlisi i Síntesi.
- Capacitat de Planificar i Organitzar.
- Habilitats de Gestió de la Informació.
- Resolució de Problemes.
- Presa de Decisions.
- Capacitat Crítica i Autocrítica.
- Treball en Equip.
- Capacitat per a Treballar en un Equip Interdisciplinar i Multicultural.
- Capacitat per a Comunicar-se amb Experts d'altres Àrees.
- Capacitat per a Aplicar els Coneixements en la Pràctica.
- Capacitat per a Generar Noves Idees.
- Capacitat per a dissenyar experiments a partir d'una nova idea.
- Capacitat per a treballar amb ordre i rigor.
- Incorporar i assimilar ràpidament els avanços científics dintre del propi camp professional, adquirint una base sòlida per a ocupar tasques relacionades amb els aspectes I+D+I de la Fruticultura.
- Habilitat per a treballar de forma autònoma.
Competències Específiques
- Conèixer i aplicar el disseny d'experiments en diferents àmbits de la fruticultura.
- Conèixer els diferents recursos econòmics per al finançament de la investigació.
- Conèixer i identificar les diferents fases que constituïxen un Projecte d'Investigació (antecedents, viabilitat, desenvolupament) així com la gestió de la documentació, de la informació i els seus fluxos dintre de la investigació frutícola.
- Planificar projectes d'investigació científica i de desenvolupament i innovació en els diferents àmbits de la Fruticultura.
- Conèixer i realitzar la caracterització pomológica, fenológica, bioquímica i genètica d'espècies fruiteres.
- Projectar, executar i discutir experiments científics.
- Conèixer l'estructura d'un document científic i escriure els resultats d'un experiment científic.
- Analitzar dades obtingudes a partir de diversos dissenys experimentals.
- Interpretar els resultats obtinguts en una anàlisi estadística.
- Conèixer i determinar els canvis en els paràmetres implicats en el procés de maduració dels fruits i determinants de la seva qualitat.
- Aplicar els últims coneixements científics de les tecnologies post-recol·lecció considerant la qualitat i seguretat dels fruits.
- Conèixer les tècniques més avançades per a la propagació de les diferents espècies fruiteres.
- Conèixer la normativa, el funcionament i gestió d'un banc de germoplasma.
- Conèixer i aplicar les eines metodològiques que permetin considerar diversos atributs en la presa de decisions de plantacions frutícolas.
- Determinar la viabilitat econòmica de noves plantacions fruiteres i triar razonadamente l'alternativa més adequada.
- Conèixer els mètodes i tecnologies per a la determinació de les necessitats hídricques dels cultius.
- Elaborar programes de reg basats en variables climàtiques, mesura de l'estat energètic de l'aigua en el sòl o de l'estat hídricc de la planta, bé de forma individual o combinada.
- Establir estratègies de reg deficitari amb iniciativa, metodologia i raonament crític.
- Conèixer i analitzar la influència dels estreses abióticos en els fruiters i els mètodes per a la seva valoració.
- Triar i aplicar les tècniques adequades de diagnòstic de virus i fitoplasmas en un laboratori fitopatológico.
- Establir relacions entre agents causals i danys en els cultius.
- Conèixer i comprendre les bases de la epidemiología i del diagnòstic de malalties produïdes per fongs i bacteris en cultius fruiters.
- Dissenyar programes de control de malalties fúngicas i bacterianes.
- Conèixer els factors que intervenen en la utilització dels fitorreguladores.
- Conèixer i identificar les línies d'investigació de millora de patrons i varietats de diferents espècies fruiteres i les últimes obtencions.
- Conèixer i comprendre els principis del control integrat de plagues en cultius fruiters.
- Dissenyar programes de control integrat de plagues en fruiteres.
- Conèixer i elaborar sistemes de qualitat per a explotacions agrícoles.
Accés i admissió
Accés
Per a accedir a les ensenyances oficials de Màster serà necessari estar en possessió d'un títol universitari oficial espanyol o un altre expedit per una institució d'educació superior de l'Espai Europeu d'Educació Superior que faculten en el país expedidor del títol per a l'accés a ensenyances de Màster. Així mateix, podran accedir els/as titulats/as d'acord amb sistemes educatius aliens a l'Espai Europeu d'Educació Superior sense necessitat de l'homologació dels seus títols, prèvia comprovació per la Universitat que aquells/as acrediten un nivell de formació equivalent als corresponents títols universitaris oficials espanyols i que faculten en el país expedidor del títol per a l'accés a ensenyances de postgrau. L'accés per esta via no implicarà, en cap cas, l'homologació del títol previ de què estiga en possessió el/la interessat/a, ni el seu reconeixement a altres efectes que el de cursar les ensenyances de Màster.
Admissió
Per a l'admissió en el màster es requereix estar en possessió del títol de llicenciat/a o títol oficial de grau en Enginyeria Agroalimentària i Agroambiental, Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments, Enginyer/a Agrònom/a, graduats o llicenciats en: Ciència i Tecnologia dels Aliments, Enologia, Ciències Químiques, Ciències Biològiques, Ciències Mediambientals o del títol d'Enginyer/a Tècnic/a Agrícola en les seues diferents especialitats.
La Comissió d'Admissió d'Estudiants estudiarà les competències de les titulacions presentades per a l'accés al màster i el curriculum vitae dels estudiants preinscrito, la qual cosa podrà, si escau, condicionar la seua admissió.
Horaris
1r SEMESTRE 17/09/2018 fins al 11/01/2019 Dijous i divendres 2n SEMESTRE 07/02/2019 fins al 29/05/2019 Dijous i divendres Aquest horari és orientatiu i pot estar subjecte a canvis.
Perfil d'ingrés i admissió