UD 2.- FACTORES CLIMÁTICOS. Unitat didàcticaAssignatures:FITOTÈCNIACurs: Curs 2 de Grau en Enginyeria Agroalimentària i AgroambientalTitulació: Grau en Enginyeria Agroalimentària i AgroambientalContingut relacionat Carregant... DescripcióEsta UD capacita al alumno para identificar la influencia de los parámetros climáticos sobre el desarrollo y crecimiento de las plantas.ObjectiusEsta Assignatura planteja un enfocament flexible i quantitatiu de la Fitotècnia el fi del qual és permetre a l'estudiant o tècnic resoldre problemes diversos relacionats amb la producció agrícola. A més, els canvis profunds en les polítiques agràries i la percepció de la societat urbana obliguen a modificar els objectius de l'activitat agrícola""El principal objectiu de l'assignatura de Fitotècnia és que l'alumne conega les disciplines que incidixen sobre la producció vegetal, sòl, atmosfera i cultiu, per a la correcta realització de les diferents pràctiques agrícoles. De manera que, quan acabe de cursar l'assignatura, siga capaç de modificar i adaptar favorablement els factors de producció vegetal per a l'obtenció productes vegetals útils a l'home de la manera més econòmica possible, dins del marc del màxim respecte a l'equilibri dels ecosistemes i de l'òptima utilització del territori.Identificar la influència dels paràmetres climàtics sobre el desenrotllament i creixement de les plantes.TemesTemes de teoriaEL BALANÇ D'ENERGIA. BALANÇ DE RADIACIÓ. 1. Tipus de radiació (onda curta, terrestre, par). 2. Llei de steffan-boltzmann. 3. Factors que afecten la radiació solar: llei del cosinus, absorció i dispersió. 4. Equació del balanç de radiació. 5. Factors que afecten la radiació neta.6. Ocupació de les equacions"EL BALANÇ D'ENERGIA. FLUXOS TURBULENTS. VENT I TRANSPORT TURBULENT. 1. Relació entre vent i transport turbulent. 2. Concepte de resistència aerodinàmica. 3. Factors que afecten la resistència aerodinàmica. 4. Perfil de vent per damunt i en l'interior dels cultius. 5. Ocupació de les ecuaciones. TEMPERATURA Y FLUJO DE CALOR SENSIBLE. 1. Perfiles de temperatura y condición atmosférica (estable, inestable y neutra).2. Perfiles de temperatura de noche y de día .3. Concepto de flujo de calor sensible y factores que lo afectan. 4. Perfil de temperatura por encima y "i en l'interior dels cultius. 5. Variació diürna i estacional de la temperatura de l'aire. HUMITAT I FLUX DE CALOR LATENT. 1. Variables que caracteritzen en contingut de vapor d'aigua de l'aire (presión de vapor, humitat relativa, dèficit de pressió de vapor). 2. Perfils d'humitat de nit i de día.3. Concepte de flux de calor latent i factors que l'afecten (resistencia del cultivo). 4. Variació diürna de la humitat de l'aire""EL BALANÇ D'ENERGÍA.TEMPERATURA I FLUX DE CALOR AL SÒL. 1. Propietats tèrmiques dels sòls (calor específic, conductivitat tèrmica, difusividad térmica). 2. factors que afecten les propietats tèrmiques del sòl. 3. Equació de transport de calor per conducció 4. Variació amb el temps i la profunditat de la temperael teu del sòl. 5. Efectes del tipus de sòl en el règim tèrmic. 6. Ocupació d'equacions."EL BALANÇ D'ENERGIA. MODIFICACIÓ. REPARTIMENT DE COMPONENTS. 1. Equació del balanç d'energia. 2. Formes de manipular els components del balanç d'energia. 3. Importància dels components del balanç d'energia en distints sistemes agrícoles"MODIFICACIÓ DE LA TEMPERATURA DEL SÒL O DEL CULTIVO.1. Importància de la temperatura del sòl. 2. Pendent del terreny i orientació. Fonament. Interacció amb latitud i moment de l'any. 3. Encoixinats. Tipus. Efectes sobre el balanç d'energia. 4. Calfament artificial del sòl. 5. Modificació de la temperatura del cultiu. Utilitat. Fonaments físics."CORTAVIENTOS. 1. Importància i accions del vent sobre els cultius. 2. Cortavientos: tipus i característiques. 3. Velocitat del vent i turbulència en la zona protegida. Efectivitat de cortavientos: densos, semipermeables i permeables. 4. Microclima en la zona protegida: Radiació, temperatura i risc de gelades. Humitat i concentració d'anhídrid carbònic. ET, fotosíntesi i eficiència en l'ús de l'aigua."CONTROL DE GELADES. 1. Importància de les gelades en la distribució de cultius. 2. Danys per gelada en el cultiu. 3. Tipus de gelades i climatologia de les gelades. 4. Procés de refredament del sòl: Model de Brunt. 5. Processos a mesoescala: importància de l'orografia. 6. Mètodes de protecció contra gelades: Elecció i maneig del cultiu. Elecció del lloc. Intercepció de radiació. Mescla d'aire. Calfament de l'aire o del cultiu. Necessitats energètiques. Reg: modificació de propietats tèrmiques del sòl. Reg per aspersió: càlcul de necessitats. Manteniment del sòl: treball, compactació, encoixinats"Temes de pràcticaEl balanç de radiació. Càlcul de duració del dia, radiació en dies aclarits, radiació en dies ennuvolats i radiació netaCàlcul de propietats tèrmiques del sòl.Anàlisi estadística de la idea de gelades. Període lliure de gelades. Probabilitat d'idea de gelades