HORTICULTURA AssignaturaCodi: 2308Titulació: Grau en Enginyeria Agroalimentària i AgroambientalEscola Politècnica Superior d'OriolaCurs: Curs 3 de Grau en Enginyeria Agroalimentària i AgroambientalSemestre: 1Tipus: ObligatòriaIdioma: CastellàECTS: 6Teoria: 3,6Pràctica: 2,4Hores: 150Adreçades: 60Compartides: 30Autònomes: 60Matèria: Tecnologia de la Producció VegetalMòdul: Competències Transversals i ProfessionalsDepartament: Producció Vegetal i MicrobiologiaÀrea: PRODUCCIÓ VEGETAL Contingut relacionat Carregant... DescripcióTecnologia de la producció vegetal. Tecnologia de la producció hortofructícola. Bases i tecnologia de la propagació i producció hortícola. Cultius. Control de qualitat de productes hortofructícoles.ProfessoratNomResponsableTeoriaPràcticaMARTINEZ TOME, JUAN■■■Interés professionalCompetències i resultats d'aprenentatgeCompetències GeneralsConeixement de matèries tècniques, científiques i tecnològiques que capacite per a l'aprenentatge de nous mètodes i tecnologies, així com que dote d'una gran versatilitat per a adaptar-se a noves situacions.Capacitat de dissenyar, planificar, organitzar i controlar sistemes, processos o components que satisfacen les necessitats demandades per la societat dins de les condicions reals de l'entorn.Capacitat per a la millora contínua, l'experimentació i la innovació.Capacitat per a l'ús d'eines per a la solució de problemes en el seu camp.Capacitat crítica i analítica en l'àrea d'especialitat corresponent.Capacitat de comunicació i la transició de coneixements en ambients d'experts i no experts.Capacitat d'actualització dels coneixements autònomament i disposició permanent per a fer-ho.Capacitat per a la preparació prèvia, concepció, redacció i signatura de projectes que tinguen per objecte la construcció, reforma, reparació, conservació, demolició, fabricació, instal·lació, muntatge o explotació de béns mobles o immobles que, per la seua naturalesa i característiques, queden compresos en la tècnica pròpia de la producció agrícola i ramadera (instal·lacions o edificacions, explotacions, infraestructures i vies rurals), la indústria agroalimentària (indústries extractives, fermentativas, làctiques, conserveres, hortofrutícoles, càrnies, pesqueres, de salaons i, en general, qualsevol altra dedicada a l'elaboració i/o transformació, conservació, manipulació i distribució de productes alimentaris) i la jardineria i el paisatgisme (espais verds urbans i/o rurals parcs, jardins, vivers, arbrat urbà, etc., instal·lacions esportives públiques o privades i entorns sotmesos a recuperació paisatgística).Capacitat per a la direcció i gestió de tota classe d'indústries agroalimentàries, explotacions agrícoles i ramaderes, espais verds urbans i/o rurals, i àrees esportives públiques o privades, amb coneixement de les noves tecnologies, els processos de qualitat, traçabilitat i certificació i les tècniques de màrqueting i comercialització de productes alimentaris i plantes conreades.Coneixement en matèries bàsiques, científiques i tecnològiques que permeten un aprenentatge continu, així com una capacitat d'adaptació a noves situacions o entorns canviants.Capacitat de lideratge, comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en els àmbits socials d'actuació.Capacitat per a la cerca i utilització de la normativa i reglamentació relativa al seu àmbit d'actuació.Capacitat per a desenvolupar les activitats, tot assumint un compromís social, ètic i ambiental en sintonia amb la realitat de l'entorn humà i natural.Capacitat per al treball en equips multidisciplinaris i multiculturals.Competències EspecífiquesCapacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de la identificació i caracterització d'espècies vegetals.Capacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.Capacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de la presa de decisions mitjançant l'ús dels recursos disponibles per al treball en grups multidisciplinaris..Capacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de la transferència de tecnologia, entendre, interpretar, comunicar i adoptar els avanços en el camp agrari.Capacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de la Tecnologia de la Producció Hortofrutícola.Capacitat per a conéixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases i tecnologia de la propagació i producció hortícola, frutícola i ornamental. Control de qualitat de productes hortofrutícoles. Comercialització.Objectius (resultats d'aprenentatge)01O1.- Conéixer la situació actual, direcció tècnica del cultiu, interés i possibilitats futures de les hortalisses en l'àrea mediterrània.02O2.- Conéixer les bases de la producció d'hortalisses a l'aire lliure.03O3. Conéixer les bases de la producció d'hortalisses en hivernacle.04O4. Conéixer els diferents sistemes de forçat del cultiu de les hortalisses, cultiu en planters.05Desenrotllar la direcció tècnica de cultius, tipus i varietats, densitats de cultiu, càlculs de reg, càlculs de fertilització, cicles de cultiu, control de fisiopaties, plagues i malalties.ContingutsTemes de teoriaUnitats didàctiquesU1Introducció i bases de la producció hortícola.U2Cultiu d'Hortalisses aprofitables per les seues arrels y/o tubèrculs.U3Hortalisses aprofitables pels seus fulls.U4Hortalisses aprofitables per les seues inflorescències.U5Hortalisses aprofitables pels seus fruits.Associació objectius i unitatsObjectiu/UnitatU1U2U3U4U50102030405CronogramaSetmanaUnitats didàctiquesHores dirigidesHores compartidesHores autònomesHores totals1U132492U132493U132494U132495U132496U1524117U2524118U2524119U35241110U3324911U4324912U4324913U510241614U5324915U53249Pràctiques de l'assignaturaBibliografia BàsicaMaroto i Borrego, Josep Vicent 1945-. "Elementos de horticultura general especialmente aplicada al cultivo de plantas de consistencia herbácea". Madrid Mundi-Prensa 1990. Maroto i Borrego, Josep Vicent 1945- / Miguel Gómez, Alfredo / Baixauli Soria, Carlos. "La lechuga y la escarola". Valencia Fundación Caja Rural Valencia Madrid [etc.] Mundi-Prensa 2000. Maroto Borrego, Josep Vicent. "Etiología y descripción de las principales fisiopatías de la horticultura mediterránea". [Valencia] Ediciones y Promociones L.A.V. D.L. 1997. Maroto i Borrego, Josep Vicent 1945-. "Horticultura herbácea especial". Madrid Mundi-Prensa 2002. Urrestarazu Gavilán, Miguel. "Tratado de cultivo sin suelo". Madrid [etc.] Mundi-Prensa 2004. Messiaen, Charles-Marie. "Enfermedades de las hortalizas". Madrid Mundi-Prensa 1995. Miguel Gómez, Alfredo. "Cultivo de la lechuga iceberg". Valencia Conselleria d'Agricultura i Pesca 1987. García Morató, Miguel. "Plagas, enfermedades y fisiopatías del cultivo de la lechuga en la Comunidad Valenciana". Valencia Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació D.L. 1995. Rincón Sánchez, Luis. "La fertirrigación de la lechuga iceberg". [Murcia] Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agrario y Alimentario [2005]. Jordá Gutierrez, Concha. "La sanidad del cultivo del tomate fisiopatías, plagas, enfermedades, malas hierbas y su relación en el agrosistema". Madrid Mundi-Prensa 1998. Nuez Viñals, Fernando dir.lit. "El cultivo del tomate". Madrid [etc.] Mundi-Prensa 1995. Blancard, Dominique. Peña Iglesias, Antonio trad. "Enfermedades del tomate Observar, identificar, luchar". Madrid Mundi-Prensa 1990. Nuez Viñals, Fernando. Costa García, Joaquín C. / Gil Ortega, Ramiro. "El cultivo de pimientos, chiles y ajíes". Madrid [etc.] Mundi-Prensa 1996. Gamayo Díaz, Juan de Dios. "Cultivo del melón en invernadero". [Valencia] Conselleria d'Agricultura i Pesca D.L. 1991. Blancard, Dominique. Lecoq, H. / Pitrat, M. "Enfermedades de las cucurbitáceas observar, identificar, luchar". Madrid Mundi-Prensa Institute Nationale de la Recherche Agronomique 1991. Alonso Arce, Fernando. "El cultivo de la patata". Madrid Mundi-Prensa 1996. Castilla, Nicolás. "Invernaderos de plástico tecnología y manejo". Madrid Mundi-Prensa 2007. Díaz Serrano, Teresa aut. "Los Filmes Plásticos en la Producción Agrícola". [Madrid] Mundi-Prensa Repsol YPF D.L. 2001. Bibliografia ComplementàriaMaroto de las Heras, Jesús. "El proceso de integracion de la agricultura española en la Comunidad Europea Situacion actual y perspectivas". Valencia Conselleria d'Agricultura i Pesca D.L. 1987. Maroto i Borrego, Josep Vicent 1945-. "Posibilidades de producción tardía en el litoral valenciano de los cultivos de coles chinas y apios". Valencia Conselleria d'Agricultura i Pesca D. L. 1986. Salas Sanjuán, María del Camen. Urrestarazu Gavilán, Miguel. "Técnicas de fertirrigación en cultivo sin suelo". Almería Universidad 2001. Rousselle, Patrick / Robert, Y. (Yvon) / Crosnier, Jean-Claude. "La patata Producción, mejora, plagas y enfermedades, utilización ". Madrid Mundi-Prensa 1999. Matallana González, Antonio. Montero Camacho, Juan Ignacio. "Invernaderos Diseño, construcción y climatización". Madrid [etc.] Mundi-Prensa 1995. Serrano Cermeño, Zoilo. "Construcción de invernaderos". Madrid Mundi-Prensa 1994. Martínez Caldevilla, Evaristo. García Lozano, Matías. "Cultivos sin suelo. Hortalizas en clima mediterráneo". Reus Ediciones de Horticultura 1993. Fernández Fernández, Milagros / Cuadrado Gómez, Isabel María. "Curso Superior de Especialización sobre Cultivos sin Suelo II [celebrado] del 18 al 29 de octubre de 1999, Almería". [Sevilla] Dirección General de Investigación y Formación Agraria Almería Fundación para la Investigación Agraria en la Provincia de Almería Caja Rural 1999. Alarcón, Antonio L. "Técnología para cultivos de alto rendimiento". Murcia Novedades Agrícolas 2000. Urbano Terrón, P. "Tratado de fitotecnia general". Madrid Mundi-Prensa 1995. EnllaçosImportància econòmica dels cultius hortofructícoles. Estadístiques.Recursos agrícoles i informació sobre cultius. Estadístiques.Dades agrícoles, informació de cultius, producció integrada, servici de tecnologia del reg, dades agre-meteorològics.Dades agrícoles, informació de cultius, producció integrada, servici de tecnologia del reg, dades agre-meteorològics.Cultius hortícoles en el Llevant.Cultius hortícoles en el LlevantCultius hortícoles en el LlevantUna de les millors fonts per a trobar recursos electrònics relacionats amb el món de l'agricultura.ProgramariMetodologia i avaluacióMetodologiaAprenentatge orientat a projectes: Realització d'un projecte per a la resolució d'un problema, aplicant aprenentatges adquirits i fomentant habilitats relacionades amb la planificació, disseny, realització d'activitats i obtenció de conclusions.Estudis de casos: Adquisició d'aprenentatge mitjançant l'anàlisi de casos reals o simulats, per tal d'interpretar-los i resoldre'ls, entrenant diversos procediments alternatius de solució.Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.Resolució d'exercicis i problemes: Exercir, assajar i posar en pràctica els coneixements previs mitjançant la repetició de rutines.AvaluacióExamen final escrit (avaluació de conceptes teòrics y/o resolució de problemes) =70% qualificació final. La puntuació màxima serà de 7 punts. L'examen constarà de dos parts ben diferenciades: 20 preguntes tipus test amb respostes verdader fals. Cada tres respostes errònies restarà una encertada. La puntuació màxima en el test serà de 4 punts. 2 casos pràctics. La puntuació màxima d'esta part serà de 3 punts. Avaluació treball práctico= 30% qualificació final. La puntuació serà d'un màxim de 3 punts. El criteri per a atorgar esta puntuació es valorarà en funció de l'assistència i actitud en classes pràctiques, ja siguen de laboratori, aula (seminaris) y/o eixides programades a diferents explotacions, a més de la realització en termini de treballs de curs.