En la modalitat presencial, el criteri de qualificació (sobre 10) de les proves indicades serà el següent: part pràctica, 5 punts (50%), i examen final, 5 punts (50%). Hi haurà un examen final en el qual l'alumne haurà de respondre a qüestions teòriques i pràctiques. Es plantejaran diverses qüestions pràctiques sobre la concordança, els errors en el règim sintàctic, en l'ús dels temps verbals, etc. Hi haurà una qüestió teòrica sobre els gèneres periodístics i una columna d'opinió signada per un dels autors estudiats durant el curs amb la finalitat de realitzar una anàlisi del text proposat.
Quatre de les sis qüestions de la prova seran pràctiques, una teòrica i una altra consistirà en un comentari de text periodístic. Segons el grau de dificultat, les preguntes tindran un valor de 0,8 i 4 punts sobre 10 de qualificació màxima. En concloure l'examen, el professor exigirà a l'alumne un repàs-lectura del mateix per a esmenar errors, discordances, reiteracions i, sobretot, faltes ortogràfiques. La part pràctica queda conformada per una sèrie d'activitats que ajudaran l'alumnat en la consecució dels objectius plantejats en l'assignatura:
-Pràctica interdisciplinària: 20% sobre la part pràctica. (10% de la nota final)
-Realització d'una constel·lació multimodal amb l'ús de dues dinàmiques específiques (Pecha-Kucha i booktrailer): 30% sobre la part pràctica (15% de la nota final)
-Pràctiques sobre les competències desenvolupades, complementàries al material teòric: anàlisi del còmic-periodisme, narrativa transmèdia, transmutació del conte en notícia, comentaris de text, etc.: 50% sobre la part pràctica. (25% de la nota final).
En la modalitat no presencial, el 100% de la nota dependrà de l'examen final, que constarà de les mateixes característiques que el de la modalitat presencial, però al qual se li afegirà un apartat en el qual alumnat haurà de respondre a una sèrie de qüestions relacionades amb la lectura de la seducció de les paraules, d'Álex Grijelmo.
Pràctiques
L'alumne realitzarà, conformement a les unitats docents explicades en classe, els següents exercicis i treballs pràctics:
1) Exercicis d'anàlisis de textos periodístics.
2) Exercicis de redacció periodística.
3) Lectura i defensa oral d'una obra de la bibliografia indicada pel professor.
1) Els exercicis d'anàlisis de textos sobre models facilitats pel professor. Les pràctiques es duran a terme en horari docent. Així mateix, i en els casos que el professor determine, l'alumne desenvoluparà exercicis similars en horari no presencial amb la finalitat d'evitar la sobrecàrrega lectiva i facilitar el treball personal.
2) Els exercicis de redacció periodística es desenvoluparan en els termes exposats en el punt anterior.
3) La lectura programada, que es desenvoluparà fora de l'aula, serà individual i lliure. L'alumne haurà de triar una d'aquestes les obres: Los cínicos no sirven para este oficio, Tierra de brujas, La ridícula idea de no volver a verte, La carne, From hell, Persépolis o Pollo con ciruelas.
Del llibre triat, l'alumne realitzarà una defensa oral ajustant-se a les dates que determine el professor. Les dates de defensa de la lectura queden compreses entre el dilluns 20 d'abril i el dilluns 25 de maig de 2020.