Descripció
Models i sistemes de prevenció del delicte . Elements que intervenen : delinqüent , víctima i ambient . Prevenció primària , secundària i terciària . Prevenció situacional . Prevenció de la victimització . Nivells d'intervenció
Pretén donar una visió general dels models i sistemes de prevenció del delicte : Prevenció primària , secundària i terciària . Prevenció situacional .
Competències Generals
- Capacitat per a l'anàlisi i síntesi.
- Domini dels coneixements bàsics de la professió.
- Habilitats de gestió de la informació.
- Habilitats interpersonals.
- Compromís ètic.
- Capacitat per a aplicar els coneixements en la pràctica.
- Habilitats d'investigació.
- Capacitat d'aprendre.
Competències Específiques
- Capacitat per a aplicar les teories i conceptes de la criminologia en l'explicació i predicció del crimen i de la victimització.
- Capacitat per a identificar el risc del delicte i les necessitats de prevenció en diferents àmbits d'intervenció.
- Habilitat per a identificar problemes criminològics, formular preguntes al voltant d'ells i planificar el seu estudi científic.
- Habilitat per a seleccionar i aplicar els resultats de les recerques i les anàlisis de l'estudi avançat de problemes criminològics i victimològics, a situacions i entorns concrets d'intervenció.
- Capacitat per a dissenyar i implementar programes de prevenció victimològica.
- Capacitat per a la identificació de factors de risc victimològic.
- Capacitat per a identificar factors criminològics i victimològics rellevants en l'àmbit de la delinqüència intrafamiliar.
- Capacitat per a identificar factors criminològics i victimològics rellevants en l'àmbit dels delictes violents.
- Capacitat per a identificar factors criminològics i victimològics rellevants en l'àmbit dels delictes patrimonials.
- Capacitat per a la intervenció criminològica i victimològica amb delinqüents i víctimes menors.
- Capacitat per a aprofundir en els aspectes pràctics avançats d'elaboració i interpretació d'informes criminològics especialitzats en l'aplicació clínica de situacions i subjectes concrets.
- Capacitat per a analitzar en profunditat els aspectes jurídics del delicte, i poder aplicar la mateixa de forma avançada a l'àmbit de l'exercici forense en casos concrets d'intervenció.
- Capacitat per a identificar els factors de risc i de protecció victimològics.
Objectius (resultats d'aprenentatge)
- L'assignatura " Prevenció del Delicte " té com a objectiu principal conèixer i aplicar les principals models de prevenció
Continguts
Unitats didàctiques
Pràctiques de l'assignatura
Bibliografia Bàsica
- Serrano Maíllo, Alfonso. "Oportunidad y delito una metateoría sobre la motivación y la oportunidad como "descripciones" de los delitos como "eventos"". Madrid Dykinson 2009.
- Medina Ariza, Juanjo. "Políticas y estrategias de prevención del delito y seguridad ciudadana". Madrid : Edisofer ; Montevideo B de f 2011.
- Bayley, David H. "Police for the future [electronic resource] /". New York : Oxford University Press, 1996, c1994.
- Cornish, Derek B. Clarke, Ronald V. "The reasoning criminal rational choice perspectives on offending". New brunswick transaction publishers 2014.
- Vozmediano Sanz, Laura. San Juan Guillén, César. "Criminología ambiental [recurso electronico] ecología del delito y de la seguridad /". Barcelona : Editorial UOC, 2010.
- Feijóo Sánchez, Bernardo José. "El injusto penal y su prevención ante el nuevo Código penal de 1995". Madrid Colex 1997.
- Felson, M. "Crime and Nature". Thousand Oaks, Califormia: SAGE Publications (2006).
- Felson, M. "Crime and Everyday Life 2nd Edition". Thousand Oaks, Califormia: Pine Forge Press (1998).
- Agnew, R. "Toward a Unified Criminology". New York: University Press of NY (2011).
- Jefery, C.R. "Crime Prevention Through Environmental Design". Beberly Hills, USA: SAGE Publications (1977).
- Tilley, N. "Crime Prevention". Collumpton: Willian Publising. (2009) .
- Harries, K. "Mapping Crime: Principle And Practice". Collumpton: Willian Publising. (2009) .
- Lersch, K.M. "Space, Time, and Crime 2nd Edition". Durham, North Carolina: Carolina Academic Press (2007) .
Bibliografia Complementària
- Brantingham, P. "Patterns in Crime". New York, NY: Macmillan (1984).
- Silva, J.M. "Aproximación al Derecho penal contemporáneo.". Barcelona; Bosch 1992 .
- Brantingham, P. & Brantingham, P. "Environmental Criminology". SAGE Publications (1981).
- Michael, G. Travis, H. . "A General Theory of Crime". Stanford University Press (1990).
- Redondo, S. Garrido, V. . "Principios de criminología ( 4ª Edición)". Valencia: Tirant lo blanch (2013) .
- Bustos, J.J. "Manual de derecho penal. Parte general". S.A. PPU (1994).
- Silva, J.M. "La expansion del derecho penal". Madrid: Civitas (2001).
- Richard Wortley and Lorraine Mazerolle. "Environmental criminology and crime analysis". Crime science series (Willan Publishing) 2008.
- Iadicola, P. "Community Crime Control Strategies". Crime and Social Justice (1986).
- Serrano, A. "Introducción a la criminología". Madrid: Dykinson (2004).
Enllaços
Programari
Metodologia i avaluació
Metodologia
- Aprenentatge cooperatiu: Desenvolupar aprenentatges actius mitjançant estratègies de treball cooperatiu entre estudiants i fomentant la responsabilidad compartida per assolir metes grupals.
- Estudis de casos: Adquisició d'aprenentatge mitjançant l'anàlisi de casos reals o simulats, per tal d'interpretar-los i resoldre'ls, entrenant diversos procediments alternatius de solució.
- Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.
- Resolució d'exercicis i problemes: Exercir, assajar i posar en pràctica els coneixements previs mitjançant la repetició de rutines.
Avaluació
- MODALITAT semipresencial
La nota final de l'assignatura si obtindrà De Les Següents Activitats:
- Realització de Treballs (40%). Consistirà en la Realització de Treballs Durant el curs m. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com 1 abr.
- Portafolis de l'estudiant (30%). Consistirà en la Col·lecció de Documents del Treball de l'Estudiant on quedi plasmat la seva Esforç, Progrés i Assoliments. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com març 1.
- Examen final (30%). L'examen definitiu es Dur a terme un membre En un dia determinat a Una Hora determinada En una Aula de la UMH i consistirà En Una prova escrita de 30 preguntes amb resposta tipus de prova, a La que tres respostes errònies descomptaran Una correcta. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com març 1.
Per aprovar, els mitjans de comunicació Nota La ponderada Totes les Activitats ha de ser igual o superiors a 5, i es de Obtenir en la prova de Coneixement Una qualificacio igual o superiors a 5.
MODALITAT DE LÍNIA
La nota final de l'assignatura si obtindrà De Les Següents Activitats:
- Realització de Treballs (40%). Consistirà en la Realització de Treballs Durant el curs m. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com 1 abr.
- Portafolis de l'estudiant (30%). Consistirà en la Col·lecció de Documents del Treball de l'Estudiant on quedi plasmat la seva Esforç, Progrés i Assoliments. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com març 1.
- Examen final (30%). L'examen definitiu es Dur a terme un membre En un dia determinat a Una Hora determinada Mitjançant el Campus Virtual incrimina i consistirà En Una prova escrita de 30 preguntes amb resposta tipus de prova, a La que tres respostes errònies descomptaran Una correcta. En Aquesta part l'alumne podrà Obtenir Màxim Com març 1.
Per aprovar, els mitjans de comunicació Nota La ponderada Totes les Activitats ha de ser igual o superiors a 5, i es de Obtenir en la prova de Coneixement Una qualificacio igual o superiors a 5.