Descripció
Enfocaments metodològics, teòrics i pràctics de les ciències socials i, especialment, de l'antropologia social i cultural, amb respecte al concepte i la qüestió del risc i a la cultura del risc.
Competències Generals
- Capacitat analítica i crítica per a definir qualsevol problemàtica en escenaris tan contemporanis com els del risc en la globalització.
- Destresa per a analitzar, avaluar i valorar els diferents escenaris de risc, identificar problemes, interpretar dades i formular solucions aplicant metodologies d'acció que privilegien el punt de vista de l'actor.
- Capacitat crítica per a l'anàlisi social de les causes i conseqüències de la discriminació, i respectar la diversitat entre les persones i, de manera especial, la igualtat entre homes i dones.
Competències Específiques
- Domini dels enfocaments metodològics, anàlisi i interpretació dels fenòmens socioculturals que es produeixen entorn del risc.
Objectius (resultats d'aprenentatge)
- Dominar las diferentes teorías y planteamientos sobre el riesgo existentes en las Ciencias Sociales.
- Aplicar los conocimientos teóricos al análisis e interpretación de los contextos y escenarios de riesgo.
- Desarrollar estrategias explicativas de contextos y escenarios de riesgo concretos y cercanos a los intereses del alumnado.
Continguts
Unitats didàctiques
Pràctiques de l'assignatura
Bibliografia Bàsica
- Beck, Ulrich. "La sociedad del riesgo Hacia una nueva modernidad". Barcelona[etc.] Paidós [2001].
- Douglas, Mary. Bestard, Joan prol. "La aceptabilidad del riesgo según las ciencias sociales". Barcelona [etc.] Paidós 1996.
- Mairal Buil, Gaspar. "La década del riesgo situaciones y narrativas de riesgo en España a comienzos del siglo XXI /". Madrid Los Libros de la catarata 2013.
- Asä Boholm. "Anthropology and Risk". Routledge, 2015.
- Mairal, G. En Lisón Tolosana, C., Introducción a la Antropología Social y Cultural. ""Culturas de riesgo. Antropología para una sociedad científica y tecnológica"". Akal, págs. 319-338.
- Beck, Ulrich, 1944-. "La sociedad del riesgo global". Madrid Siglo XXI de España [2002].
- Giddens, Anthony 1938-. Sánchez Capdequí, Celso / Beriain, Josetxo. "Las consecuencias perversas de la modernidad modernidad, contingencia y riesgo". Barcelona Anthropos D.L. 1996.
- Giddens, Anthony 1938-. "Un mundo desbocado los efectos de la globalización en nuestras vidas". Madrid Taurus 2000.
- Beck, Ulrich. "Politicas Ecologicas en la Edad del Riesgo antídotos.La irresponsabilidad organizada". Barcelona El Roure cop.1998.
- Beck, Ulrich 1944-. "La sociedad del riesgo mundial [Texto impreso] en busca de la seguridad perdida". Barcelona Paidós [2008].
- Cernea, Michael M. "Primero la gente variables sociológicas en el desarrollo rural". México D.F. Fondo de Cultura Económica 1995.
- Cernea, Michael M. / McDowell, Chris. "Risks and reconstruction [electronic resource] : experiences of resettlers and refugees /". Washington, DC : World Bank, 2000.
- Luís Díaz Viana. "Narración y memoria. Anotaciones para una antropología de la catástrofe.". UNED.
- Bourg, Dominique y Jean-Louis Schlegel. "Anticiparse a los riesgos".
- Douglas, Mary. Wildavsky, Aaron. "Risk and culture an essay on the selection of technological and environmental dangers". Berkeley [etc.] University of California Press 1982.
- Douglas, Mary 1921-2007. "Risk and blame essays in cultural theory". London New York Routledge 1992.
Bibliografia Complementària
- Buxó, Mª Jesús y María Casado (coordás.). "Riesgo y precaución. Pasos hacia una bioética ambiental.". Publicacions de la Residència d'Investigadors.
- Giddens, Anthony 1938-. "Consecuencias de la modernidad". Madrid AlianzaEditorial 1999.
- Beck, Ulrich. Giddens, Anthony 1938- / Lash, Scott. "Modernización reflexiva: política, tradición y estética en el orden social moderno". Madrid Alianza Editorial D.L.1997.
- Gil Calvo,. "El miedo es el mensaje: Riesgo, incertidumbre y medios de comunicación.". Alianza editorial.
- Lagadec, P., 1984. "La civilización del riesgo. Catástrofes tecnológicas y responsabilidad social". Mapfre.
- Baudrillard, J., 1984. "Cultura y simulacro. ". Barcelona, Kairós.
- Ramos Torre, Ramón / García Selgas, Fernando. "Globalización, riesgo, reflexividad tres temas de la teoría social contemporánea". Madrid Centro de Investigaciones Sociológicas 1999.
- Alafont, Luis S. García Villar, Jesús. "Elaboración de un mapa de riesgo medioambiental para la provincia de Albacete mediante un sistema de información geográfica". Albacete Instituto de Estudios Albacetenses "Don Juan Manuel" 2001.
- Hood, Christopher. Rothstein, Henry / Baldwin, Robert. "El gobierno del riesgo aproximación a los regímenes de regulación de riesgos ". Barcelona Ariel 2006.
- Romeo Casabona, Carlos María. "Conducta peligrosa e imprudencia en la sociedad de riesgo". Granada Comares 2005.
- Clarke, Caroline. / Mannheim, Carlos Pineda. "Riesgo y desastres [electronic resource] : su gestion municipal en Centroamerica /". Washington, DC : Inter-American Development Bank, c2007.
- Stein, Guido. "La sociedad del riesgo en la nueva economía [recurso electronico] /". [Barcelona] : Ediciones Deusto - Planeta de Agostini Profesional y Formación S.L, [2001].
- Allub, Leopoldo. "Actitudes hacia el riesgo y adopción de innovaciones tecnológicas en pequeänos productores rurales de una zona árida (San Juan, Argentina) [recurso electronico] /". [México, D.F.] : El Colegio de México, A.C., 2001.
- Rodríguez San Julián, Elena / Méndez Gago, Susana 1965-. "Jóvenes y gestión del riesgo". Madrid Instituto de la Juventud 2008.
- Jaume Curbet. "Un mundo inseguro. La seguridad en la sociedad del riesgo". UOC.
- Dominique Bourg y Jean-Louis Schlegel. "Anticiparse a los riesgos.". Ariel.
- David Le Breton. "Passions du risque". Métailié, 2000.
- David Le Breton. 9789871185368. "Conductas de riesgo". Topia, 1991.
- Jaume Curbet. 9789871185368. "Un mundo inseguro. La seguridad en la sociedad del riesgo". UOC, 2011.
- Sandrine Revetand Julien Langumier (eds.). "Governing Disasters. Beyond Risk Culture.". Macmillan, 2015.
- Sandrine Revetand Julien Langumier (eds.). 978-2-8111-0911-0. "Le gouvernement des catastrophes". Karthala, 2013.
- Sandrine Revetand Julien Langumier (eds.). "Le gouvernement des catastrophes". Karthala, 2013.
- Daniel Innerarity y Javier Solana (eds.). "La humanidad amenazada: gobernar los riesgos globales". Paidós, 2011 .
- Lisón Tolosana, Carmelo/ Miquel Novajra, Alejandro 1956-. "Introducción a la antropología social y cultural teoría, método y práctica". Tres Cantos (Madrid) Akal D.L. 2007.
Enllaços
- Página web del grupo de investigación del Dr. Gaspar Mairal Buil, Universidad de Zaragoza
- Acceso electrónico al nº 24, octubre 1999, de la revista Medi Ambient, Tecnologia i Cultura, monográfico dedicado a La Sociedad del Riesgo
- DOUGLAS, Mary, 1992: Risk and Blame. Essays in Cultural Theory. Routledge
- Sandrine Revetand Julien Langumier (eds.), 2013: Le gouvernement des catastrophes. París, Karthala.
- Accès per Google Books a Anthropology and Risk, de Asa Boholm (2015).
- http://
Programari
Metodologia i avaluació
Metodologia
- Aprenentatge cooperatiu: Desenvolupar aprenentatges actius mitjançant estratègies de treball cooperatiu entre estudiants i fomentant la responsabilidad compartida per assolir metes grupals.
- Contracte d'aprenentatge: Desenvolupar aprenentatges actius mitjançant un acord entre el professor i l'estudiant en què es compromet què se'n va a aprendre, com se'n va a fer el seguiment d'aquest aprenentatge, el període de temps que s'estableix i els criteris d'avaluació.
- Estudis de casos: Adquisició d'aprenentatge mitjançant l'anàlisi de casos reals o simulats, per tal d'interpretar-los i resoldre'ls, entrenant diversos procediments alternatius de solució.
- Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.
Avaluació
- El sistema d'avaluació consisteix en dos parts. 1) La elaboració d'un treball tipus assaig bibliogràfic relacionant amb els materials de la asignatura amb el tema del treball fi de màster de cada alumne/a, amb una extensió entre 15 y 25 pàgines en tamany DIN A-$, tipus de lletra Arial 14, text justificar en el seu marge dret. Aquest assaig bibliogràfic representa el 75% de la nota final. 2. I la participación activa i crítica amb fonamentació antropológica a les clases teòriques i a les sessions practiques, a partir de les lectures de la biblografia básica i la recomenada per el professorat mitjançant la el.laboració d'un informe de les sessions practiques de entre 1o i 15 pàgines a tamany DIN A-%, tipus de lletra Arial 14, text justificar en el seu marge dret (25%). en els dos casos, es deu de seguir el manual d'estil AIBR.